Większość Polaków nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Nawet najbardziej zaspane osoby, niemal z zamkniętymi oczami, gdy po sznurku trafiają do kuchni, aby zaparzyć codzienną porcję życiodajnego napoju. Kawa dodaje energii, jest faktem porannego rytuału przygotowującego do trudów codziennego dnia. Że moglibyśmy obyć się bez kawy. Ale… po co?
Palarnia Kawy Wolin
Krótka historia kawy w Polsce
Kiedy lata temu, bo pod koniec XVII wieku, kawa zagościła na Własnych stołach, była napojem ekskluzywnym. Można powiedzieć, że dosłownie wpadła „na salony”, bo raczyła się nią wyłącznie bogata elita kraju. Równocześnie ilość osób miała ją zbyt bardzo szkodliwą. Z czasem jednak kawa zatrzymywała się atrakcyjniejsza i traciła swój elitarny charakter, na co z pewnością miały pomysł pochodzące z XVIII wieku kawiarnie. Dalsze dzieje popularności kawy przesuwały się prostym do przewidzenia torem – dostęp do niej był coraz lepszy, dostępność gatunków wciąż poszerzana, i poprzez to spożycie kawy coraz wyższe. Zmiany z prostych powodów nastąpiły w poziomie I Wojny Światowej, w międzywojniu znowu kawa znowu wróciłam do łask, by w porządku drugiego światowego konfliktu być się produktem całkowicie deficytowym. Wielki come back stanął w latach PRLu, kiedy picie kawy na pewne zdobyło w styl niemal każdym Polakom. Bez niej nie mogły pracować biura, pracownie, nawet pokoje nauczycielskie w grupach. Najlepsze właściwości były szmuglowane i wydawane spod lady lub kupowane w Pewexie, istniały też samą z najbardziej lubianych form łapówek.
Kawa we nowoczesnej Polsce
W okresach współczesnych Polacy nie muszą już zabiegać o kawę jak o niedostępny towar luksusowy. Oczywiście są gatunki kawy kilka lub bardziej doceniane, a prawdziwi kawosze posiadają nie tylko nasze ulubione marki, lecz również techniki parzenia. Ekspertami w tejże branży są oczywiście bariści, dla których przyrządzanie kawy zatem nie tylko zawód, ale często również sztuka jedna w sobie. A we prywatnej kuchni musimy radzić sobie sami, i wszystek z nas wydaje to właściwie inaczej.
Palarnia Kawy Wolin
Jak parzą kawę Polacy?
W najniższym wydaniu parzenie kawy w naszej kuchni liczy na pokryciu jej wrzątkiem z czajnika. Niektórzy kupują kawy ziarniste, które następnie samodzielnie mielą, inni goszczą na produkty najlepsze do przygotowania – kawy parzone lub rozpuszczalne. Kawa sypana czy i rozpuszczalna jest stosowana tak samo, a następnie wzbogacana mało skomplikowanymi dodatkami w skórze cukru i mleka. Co dużo oryginalne osoby zalewają kawę rozpuszczalną wodą gorącą, jednak nie wrzącą, niektóre podgrzewają mleko przed daniem do kawy, inne dodają cynamonu, wanilii czy kardamonu.
Palarnia Kawy Wolin
Wyższy poziom wtajemniczenia w parzeniu kawy to kawiarki, czyli urządzenia, i raczej garnuszki – aluminiowe lub stalowe – służące do parzenia kawy metodą ciśnieniową. Kawę w kawiarce kształtuje się na częstej kuchence, nie jest zatem narzędzie elektryczne. Trzeba przyznać, że napój zbudowany w kawiarce jest właściwie pierwszy w smaku.
Palarnia Kawy Wolin
Jednak znacznie najłatwiejszym sposobem parzenia kawy, na który coraz częściej kwalifikują się Polacy, jest użycie ekspresu. Ekspresy do kawy istniały obecnie zresztą proste oraz w okresach PRL-u ale trzeba przyznać, że z pozostałej pory bardzo się zmieniły – pod jakimś względem.
Palarnia Kawy Wolin
Kawa z ekspresu, niezależnie z jego charakteru, zawsze przewyższa jakością kawę parzoną na szybko wrzątkiem z czajnika. Z zmian w rozgrywki z kawiarką wygrywa prostotą obsługi, a dodatkowo zdecydowanie większymi możliwościami, bo nawet najprostsze modele oferują mnogość opcji, przy czym nie wiążą się one tylko do wyboru między latte, espresso a cappuccino. W sztukę wchodzi regulacja mocy kawy, temperatury parzenia, mielenie ziarnistej kawy i mnóstwo innych kolorów, na które warto zwrócić uwagę, dokonując zakupu. Obecnie cena ekspresów nie ma same dużego kosztu dla częstego Polaka, natomiast inwestycja w cały ekspres do kawy odda się w istot codziennej satysfakcji z picia doskonałego napoju.
Palarnia Kawy Wolin
Zobacz również Czy Polacy lubią pić kawę?